Af Kim Ludvigsen, 11. juni 2014.
Firefox OS er et nyt styresystem til smartphones, tavlecomputere og andre enheder. Styresystemet er skabt af Mozilla, der især er kendt for at lave den populære browser Firefox. Der er tale om et open source styresystem, der er bygget på en Linux-kerne, og som bygger på åbne standarder. Producenterne kan frit bruge styresystemet eller videreudvikle det uden at skulle betale noget for det.
En af de rigtigt smarte ting ved Firefox OS er, at det er baseret på webteknologi. Det vil sige HTML, CSS, webGL og JavaScript (som ikke har noget med Java at gøre). Dermed behøver man ikke at kunne programmere i Java eller andre avancerede programmeringssprog, som det tager tid at lære, for at kunne lave en app. Kan man lave en hjemmeside, kan man lave en app til Firefox OS. Og det er samtidig nemt at lave en web-baseret app om til en selvstændig app til Firefox OS.
Tag ikke fejl, apps, der er bygget på webteknologier, kan sagtens være meget avancerede. Uanset om det er en opkalds-app, en musikafspiller eller et first person-skydespil. Du kan finde en demo på et first person-skydespil, der er lavet med webteknologier, på Mozillas hjemmeside for udviklere. Vil du bare se i stedet for at spille, så tjek videoen nedenfor. Se den gerne i fuld skærm.
Firefox OS er i første omgang beregnet til smartphones i den absolut billige ende af markedet. Styresystemet kræver ikke så mange ressourcer, så det er velegnet til smartphones med lidt ældre teknologi, som også er tilsvarende billige. Firefox OS kan selvfølgelig også køre på topmodeller, men man har i første omgang valgt at satse på den lave ende af markedet, hvor konkurrencen er mindre hård.
Mozilla forventer ikke at kunne blive ledende på markedet, det sidder Android trods alt meget solidt på. Men man forventer at blive en betydelig spiller på markedet, omend med små kridt. I 2014 satser man således på en markedsandel på 0,8 procent på verdensmarkedet for smartphones, hvor hovedparten af salget forventes at finde sted i Asien og Latinamerika. På de lokale markeder kan man dog regne med noget højere markedsandele. Allerede få måneder efter introduktionen af telefoner på markedet i Venezuela og Colombia kunne Telefonica melde, at Firefox OS havde opnået en markedsandel på 12 procent i Venezuela of 8 procent i Colombia.
Telefonica og en række andre netværksoperatører og telefonproducenter har været stærke fortalere for Firefox OS. Dels fordi de kan tilbyde deres kunder en billigere smartphone, end det er muligt med Android og iOS, og dels fordi de med Firefox OS får et åbent alternativ til de mere lukkede eco-systemer i form af fx Google Play og iTunes. Med Firefox OS bliver man ikke bundet til én platform, hvis man fx køber film og musik. De kan også ses og høres på enheder med iOS og Android.
Den nyeste smartphone med Firefox OS er i skrivende stund ZTE Open C, der leveres med Firefox OS 1.3. Den kan købes på eBay for cirka 550 kroner, mens ZTE's forrige model med Firefox OS koster cirka 380 kroner. Mozilla har meldt ud, at man inden for en overskuelig tidsramme satser på at kunne komme ned på 25 dollar, cirka 140 kroner, for en smartphone.
Ud over Telefonica og ZTE har LG, Alcatel, Sony, Huwai, Deutche Telekom, Telenor og flere andre spillere på markedet allerede udsendt telefoner med Firefox OS, eller de har offentliggjort planer herom.
Funktionsmæssigt er Firefox OS endnu ikke på højde med konkurrenterne, men målgruppen er i første omgang heller ikke dem, som kan købe en smartphone til 3-5.000 kroner. I stedet satser man på at optimere styresystemet, så det kræver mindre af hardwaren. Dermed kan den i forvejen lave pris komme endnu længere ned, og flere i udviklingslandene kan få råd til at købe en smartphone.
Samtidig arbejdes der stærkt på at få tilføjet flere funktioner, så man får indhentet Android og de andre veletablerede styresystemer, så man også kan blive bedre til at konkurrere på de lidt dyrere telefoner. Der udsendes således en ny version af Firefox OS hver 3. måned.
Der er endnu ikke udsendt telefoner med Firefox OS på det danske marked. Styresystemet er allerede oversat til dansk af MozillaDanmark, så vi venter blot på en producent, der vil tilbyde en Firefox-mobil på det danske marked. Indtil da må man som dansk Firefox-fan købe en telefon i udlandet og så evt. selv installere den danske version af Firefox OS.
På den danske hjemmeside Netkoder.dk kan du læse detaljeret om Geeksphone, der var den første prøvemodel med Firefox OS, og som blev udsendt i starten af 2013. Netkoder bringer masser af billeder, både af telefonen selv, billeder taget med dens kameraer og så selvfølgelig skærmbilleder.
Disclaimer: Jeg er med i MozillaDanmark og med til at oversætte Firefox OS til dansk.